Author Message

<  Slovenian student scholarships initiated by ISSV- Študentska izmenjava 2002-2003  ~  Australian students in Slovenian schools 2002-2003

sandra
Posted: Fri Oct 04, 2002 9:35 am Reply with quote
Joined: 26 Sep 2002 Posts: 89 Location: Australia, Melbourne
These days we are teaching the Slovenian language to students whose parents are born in Australia. They find it difficult to speak Slovenian, since English is their first language. However, after learning Slovenian at school, planning to undertake the VCE (matura), and visiting relatives in Slovenia, they are very enthusiastic and determined to learn more.

Slovenia offers scholarships for tertiary students every year. The Institute has prepareda proposal for secondary students to attend school in Slovenia and initiated steps to send a VCE student (finishing his Year 12 studies in 2003) and 3 Year 10 students to Slovenia, to stay with relatives, or board at the school, and attend a Slovenian school on a special programme in 2003.

This year one of the students spent 6 weeks with her cousins in Slovenia, returned a fluent speaker of Slovenian, and is very keen to develop her knowledge in Slovenia next year.

The Institute has sent the proposal and the details to Dr. Zvone Zigon, Office for Slovenes Around the World, and are awaiting the results. This is an effective way for Slovenia to maintain interest in Slovenian heritage and culture. The living language can only be acquired at its living source.

Sasha Ceferin
Director ISSV
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website ICQ Number
Andrej B
Posted: Fri Jan 10, 2003 9:20 pm Reply with quote
Pozdravljeni!

Moje ime je Andrej Bratina, in jaz sem prvi študent ki je šel v Slovenijo zaradi programa " Learning Exchange program". Tukaj sem za en dober mesec, in sem zelo vesel da zdaj razumem mnogo več kot prej!

Ta program je odličen za ljudi, ki se hočejo navaditi slovensko. Sedaj sem v šoli in govorim z temi dijaki. Tukaj je boljše ker mladina zna pravilno govoriti slovensko in so mi zato v veliko pomoč. Zelo je dobro, ker govorijo o zanimivih stvareh (stvari ki so znimive za mladino!)

Tukaj bom še 5 dni, potem se bom vrnil spet nazaj v Avstralijo.

Rad bi zahvalil Gospe Sashi Ceferin za ta "Exchange", Škofijski Gimnaziji Vipava, in tudi Gospe Sandi Ceferin za dosti domače naloge (Je bilo hudo, ampak mi je zelo pomagalo pri mojem razumevanju slovenskega jezika )!

Sreče in veliko zdravja v novem letu 2003

Andrej
View user's profile Send private message
Andrej B
Posted: Thu Jan 16, 2003 5:59 am Reply with quote
Greetings!

My name is Andrew Bratina, and I am the first student to travel to Slovenia for the ˝Learning exchange program˝. I was here for a month, and now I am very happy to announce that I understand much more Slovenian now then I did before!

This program is fantastic for people who want to learn Slovenian. Now I am in school and am talking to the students. Here it is better, because all the students know how to properly speak Slovenian and therefore are a big help. It is good to speak to them about interesting things (things that are interesting for teenagers!)

I am here for another 5 days then I return back home to Australia.

I would personally like to thank Mrs. Sasha Ceferin for this ˝Exchange˝, the Škofijski Gimnaziji Vipava and also Ms. Sandi Ceferin for lots of homework (It was time-consuming but it helped alot with my understanding of the Slovenian language!)

Goodbye and best wishes for 2003!

Andrej
Andrej B
Posted: Tue May 06, 2003 4:55 pm Reply with quote
V začetku, ko sem prišel v Slovenijo, sem imel mešane občutke o tem, kako me bodo ljudje sprejeli. Mislil sem, da bom v tem novem okolju popolen tujec. Toda že po prvih srecanjih z ljudmi sem ugotovil, do so do mene vsi prijazni, gostoljubni in radovedni o moji dotedanji življenski poti.

Prvi dan, ko sem prišel v Vipavo, je bila že noč. Odsel sem v dom, kjer sem najprej srečal gospoda Stankota. Nato me je odpeljal v sobo. Vprašal me je, če sem utrujen, odgovoril sem mu da ‘zelo’. Rekel mi je, da lahko grem takoj počivat. Bil sem zadovoljen, dokler mi ni povedal, da še pouk začne že ob pol osmih, in še več, da so jutranje molitve že ob pol sedmih. To je pač šola!

Bil sem tudi zelo presenečen nad glasbo, ki me je zjutraj prebudila iz trdnega spanca. Bil sem se nekoliko utrujen, a moral sem iti v solo. Srečal sem se z gospodom ravnateljem Anželom, ki me je peljal v drugi C razred, kjer sem se predstavil učencem. Seveda sem bil takoj v središču pozornosti. Bilo mi je nekoliko narodno, zato sem se vsedel v zadnjo klop.

Še posebej sem se teško znašel, saj nisem poznal nikogar. Med odmorom sem opazil, da se drugi pogovarjajo o meni, namesto z menoj. Počasi pa sem spoznal vedno več prijateljev v krogu katerih sem se počutil bolj domače.

V tem času sem spoznal veliko stvari, ki so drugačne, kot pri nas. Na primer tam so šole mešane, jaz pa obiskujem šolo samo za fante. Pri nas se ne preobuvamo, nosimo pa uniforme, ki so enake za vse fante. Veliko razliko sem opazil tudi v šolskem sistemu, ki je pri nas veliko bolj pester, saj lahko izbiramo med številnimi predmeti. Na primer; v prvem letniku gimnazije lahko izbereš umetnostno smer, humanistično smer in tako naprej….

Dovolite mi, da se ob tej priložnosti zahvalim vsem profesojem, ki so me v tem času vzpodbujali in so mi bili v veliko pomoč pri učenju slovenskega jezika. Seveda bi se rad ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki ste mi omogočili, da sem ta obisk v Sloveniji preživel zelo lepo. Posebej bi se zahvalil ravnatelju Vladu Anzelu, za tako topel sprejem na šoli, gospe Saša Ceferin, ki mi je omogočila obisk Slovenije, moji profesorici slovenščine, gospe Aleksandri Ceferin, ki me je naučila prvih osnov slovenskega jezika. Hvala tudi še enkrat vsem tam v domu in hvala vsem v Škofijski gimnaziji Vipava!

Andrej Bratina

All times are GMT + 10 Hours
Page 1 of 1
Post new topic

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Thezaurus : Slovenian language resources log topic RSS feed